Address by the President

G.PHOTIOUΦίλοι Πρόεδροι και εκπρόσωποι των ομίλων,

Θα αρχίσω την λογοδοσία μου με αναφορά επι των σημαντικών αθλητικών συμμετοχών. Το 2018 περιλάμβανε σημαντική δράση τόσο στα εθνικά , όσο και στις διεθνής συμμετοχές των εθνικών μας ομάδων. Η αποτίμηση είναι γενικά θετική, με επιτυχίες και βήματα προς τα εμπρός, για το άθλημα που αγαπάμε και υπηρετούμε.

Αυτό που ξεχώρισε δεν ήταν άλλο από τις νέες επιτυχίες του Παύλου Κοντίδη ο οποίος κέρδισε την πρώτη θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα που έγινε στη Δανία, εξασφαλίζοντας με αυτό τον τρόπο και την πρόκριση του για τους Ολυμπιακούς του 2020. Ο Παύλος κέρδισε την πρώτη θέση και στο Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα το οποίο έγινε στη Γαλλία. Η χρονια έληξε με το καλύτερο τρόπο για τον Παύλο με την ανακήρυξη του στη Τελετή Rolex Awards ως καλύτερος Ιστιοπλόος για το έτος 2018 .

Διακρίσεις μέσα στο 2018 είχαμε και από άλλους ιστιοπλόους μας οι οποίοι έλαβαν μέρος σε διάφορες διοργανώσεις. Ο Αντρέας Καριόλου τερμάτισε στην 7η θέση στους Μεσογειακούς αγώνες. Ο Καριόλου λίγο έλλειψε να κερδίσει πρόκριση στους Ολυμπιακούς στο Παγκόσμιο του Αάρχους στη Δανία όταν τερμάτισε 14ος και έχασε την πρόκριση για τρεις θέσεις. Είμαστε αισιόδοξοι ότι ο Ανδρέας θα εξασφαλίσει την πρόκριση στους επόμενους αγώνες, καταρρίπτοντας και το ρεκόρ ως ο μοναδικός Κύπριος αθλητής με 5 συνεχείς συμετοχές σε Ολυμπιακούς αγώνες.

To 2017 είχαμε σχεδιάσει στρατηγικά να έχουμε πιο πολυπρόσωπη εκπροσώπηση στην Ολυμπιάδα του Τόκυο και μέσα από αυτόν τον σχεδιασμό είχαμε στην Δανία μαζί με τον Παύλο και Ανδρέα και άλλους 3 αθλητές που διεκδίκησαν την πρόκριση. Τον Παναγιώτη Ιορδάνου στα ΦΙΝ, την Μαριλένα Μακρή στα Laser Radial και την Νατάσα Λάπα στα RSX. Θα πρέπει να πώ ότι και η Μαριλένα αλλά και η Νατάσα ήταν κοντά στην προόκριση και ευελπιστούμε σε κάποια θετικά αποτελέσματα και για τους τρείς.

Ξεχωριστή διάκριση είχαμε για την νεαρή μας και πολλά υποσχόμενη αθλήτρια Μαριλένα Μακρή. Η Μαριλένα κατάφερε να καταλάβει την 4η θέση στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Laser Radial Youth κάτω των 17, ήρθε 8η στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα Laser 4.7 κάτω των 18 και 9η στο παγκόσμιο πρωτάθλημα Laser Radial Youth κάτω των 17.

Αρκετοί άλλοι αθλητές μας έλαβαν μέρος σε διάφορες διεθνής διοργανώσεις έχοντας αρκετές διακρίσεις στο ενεργητικό τους όπου μάζεψαν πολύτιμες εμπειρίες.
Το εθνικό πρωτάθλημα έκλεισε με μαζική συμμετοχή σε όλες τις κλάσεις, με έντονο ανταγωνισμό και διεκδικήσεις από τους αθλητές μας. Η θετική αυτή εικόνα αποτελεί και την αποτύπωση της σοβαρής και ουσιώδους δουλειάς που γίνεται στους ομίλους, προπονητές και αθλητές.

Το καλοκαίρι του 2018, η Κύπρος ήταν το σημείο αναφοράς των Παγκοσμιων Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας λόγω δύο μεγάλων διεθνών αγώνων που διεξήχθησαν στο νησί μας. ο Ναυτικός Ομιλος Αμμοχώστου ως διοργανωτής φιλοξένησε το Παγκόσμιο πρωτάθλημα Οπτιμιστ και αμέσως μετά το Πανευρωπαικό Πρωτάθλημα Σκαφών Ανοικτής Θαλάσσης με συμμετοχές που ξεπέρασαν κάθε προσδοκία. Κατά τις δύο αυτές διοργανώσεις η Κύπρος φιλοξένησε ενα μεγάλο αριθμό αθλητών, συνοδών προπονητών και αξιωματούχων όπου πέραν από το αγωνιστικό μέρος το οποίο είχεν απόλυτη επιτυχία, γνώρισαν το νησί και την φιλοξενία μας.

Ως ΚΙΟ τον Νοέμβριο 2017 όπως ηδη γνωρίζετε διεκδικήσαμε κα πήραμε την ανάληψη του Πανευρωπαικού Πρωταθλήματος 2010 για U21 – LASER STANDARD Νέων Ανδρών και LASER RADIAL Νέων γυναικών. Κάποιες αρχικές προετοιμασίες ήδη έχουν τροχιοδρομηθεί αλλά ο μεγάλος όγκος εργασίας αρχίζει από αύριο με την σύσταση του νέου ΔΣ.

Αναφερόμενος στα Διοικητικά της Ομοσπονδίας, θέλω να επισημάνω ότι η Ομοσπονδίας μας φέρει μεγάλη εκτίμηση και εμπιστοσύνη από τις αρμόδιες αθλητικές αρχές, ΚΟΑ και ΚΟΕ, όχι τόσον για τις αθλητικές επιδόσεις αλλά περισσότερο για την χρηστή διοίκηση και ειλικρινή συνεργασία μαζί τους. Απόδειξη δε αυτού είναι και η νέα έκθεση ελέγχου της PWC που στο σύνολο και ως γενικό συμμπέρασμα δεν καταδυκνύει μεμπτά η σοβαρές αδυναμίες. Σίγουρα ο μόνος χώρος που ποτέ δεν γεμίζει είναι αύτός της προόδου, ανάπτυξης και καλυτέρευσης. Ως ΔΣ της ομοσπονδίας έχουμε ως στόχο την συνεχή προσπάθεια για την τελειότητα.

Κατά το 2018 η ΚΙΟ έδωσε το παρόν της σε σημαντικά Φόρουμ και Συνελέυσεις της Παγκόσμιας Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας. Συγκεκριμένα, παρευρεθήκαμε στο MID YEAR MEETING στο Λονδίνο με εκπροσώπους τον κ. Τοτό Θεοδοσίου ως εκλεγμένο μέλος του Συμβουλίου της WORD SAILING, την Ελενα Παπάζογλου ως πρόεδρος των Γυναικών με θέση στο Συβούλιο της WORD SAILING και με τον υποφαινόμενο.

Επίσης Είχαμε την τιμή να διοργανώσουμε με μεγάλη επιτυχία στην Κύπρο την Γενική Συνέλευση της Ευρωπαϊκής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας με συμμετοχή ρεκόρ άνω των 25 χωρών.
Τον Σεμπτέβρη του 2018 συμμετείχαμε επίσης στην Διεθνή Συνάντηση του GROUP D της Διεθνούς ομοσπονδίας σην Κωσταντινούπολη με εκπροσώπηση από τον πρόεδρο και τον επίτιμο πρόεδρο.

Τέλος η Τεχνικός Συμβουλος εκπροσώπησε την ΚΙΟ στην Γενική Συνέλευση του LASER όπου παρουσίασε και την πρόοδο στις προετοιμασίες μας για τον αγώνα του 2020.
Θα ήθελα να κλείσω τη λογοδοσία μου ευχαριστώντας τον επίτιμο πρόεδρο της ομοσπονδίας μας κ. Τοτό Θεοδοσίου για την στενή και συνεχή συνεργασία και την εκπροσώπηση μας στο Council της Διεθνούς Ομοσπονδίας, τους προέδρους, και τα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων των Ναυτικών και Ιστιοπλοϊκών Ομίλων, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας μας καθώς επίσης στο προσωπικό της ομοσπονδίας, την ΤΣ Ελενα Παπάζογλου, τον Ομοσπονδιακό προπονητή Δημήτρη Δημητρίου και την Γραμματέα Μάγδα Χαραλάμπους. Χαίρομαι ιδιαίτερα, που η άριστη και εποικοδομητική συνεργασία των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, διασφαλίζει την ομαλή λειτουργία και συνεχή βελτίωση της ομοσπονδίας.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες στο Ελεγκτικό Γραφείο του Κυριάκου & Ταπάκη για τον έλεγχο των οικονομικών μας καταστάσεων, και στους συνεργάτες μας κ. Πανίκο Ιωαννίδη για την τήρηση των λογιστικών μας βιβλίων και στο κ. Πάνο Λάρκο για την εκπροσώπηση του στα ΜΜΕ . Οφείλω επίσης την υποχρέωση να εκφράσω τις ευχαριστίες μου στο ΚΟΑ για την συνεχή στήριξη και συνεργασία, στην ΚΟΕ, στο ΚΟΤ, και ιδιαίτερα στον επίσημο χορηγό της Ομοσπονδία μας, την εταιρεία ΟΠΑΠ Κύπρου.

Τέλος θέλω να ευχαριστήσω ιδιαιτέρως τα απερχόμενα μέλη του ΔΣ για την φιλική και στενή συνεργασία που είχαμε κατά την θητεία αυτή. Ιδιαίτερες ευχαριστίες στις δύο αξιωματούχους του ΔΣ την Γραμματέα κ. Αντώνια Χατζιμιλτή και Ταμία κ.Φοίβη Ηρακλέους για την συνεργασία και την προσφορά τους στο έργο και διαχείριση της ομοσπονδίας.

  Με εκτίμηση,
Γιάννος Φωτίου
Πρόεδρος Διοικητικού Συμβουλίου
Κυπριακής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας