Ιστορικό

Η Κυπριακή Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία ιδρύθηκε το 1972 και η πρώτη της συνεδρίαση με προεδρεύοντα τον τότε Γενικό Διευθυντή του ΚΟΑ κ. Χριστάκη Γεωργιάδη και Γραμματέα τον κ. Τοτό Θεοδοσίου πραγματοποιήθηκε το 1978. Ιδρυτικά Μέλη της Ομοσπονδίας αποτέλεσαν ο Ν.Ο. Αμμοχώστου, ο Ν.Ο. Λάρνακας και ο Ν.Ο. Λεμεσού και από το 1984 σταδιακά και μέχρι σήμερα έχουν εγγραφεί ο Ν.Ο. Κερύνιας, ο Ν.Ο. Πάφου, Ιστιοπλοικός Ομιλος Λευκωσίας, ΠΟΝΑΘΑ και ΠΑΣΥΜΙΣ.

Το 1979 ανακηρύχθηκε πρώτος Πρόεδρος ο κ. Τοτός Θεοδοσίου με σκοπό την σύνταξη και έγκριση καταστατικού, καθώς και τη μελέτη της οργάνωσης της ΚΙΟ. Ως πρώτος στόχος της ΚΙΟ τέθηκε η συμμετοχή της στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Μόσχας το 1980, ο οποίος επιτεύχθηκε, καθώς την συμμετοχή αυτή εξασφάλισε η αποστολή επταμελούς αντιπροσωπείας με σκάφη 470, Finn και Flying Dutchman. Το 1988 η ΚΙΟ συμμετείχε στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Σεούλ με τριμελή αντιπροσωπεία με σκάφος 470, το 1992 στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Barcelona με σκάφος 470, το 1996 στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ατλάντας με σκάφος 470 και το 2000 στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σύδνεϋ με σκάφη Laser και Mistral. Το 2004 συμμετείχε για πρώτη φορά στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας με πρόκριση με τρία σκάφη: Mistral Ανδρών / Γυναικών και Laser. Το 2008 συμμετείχε και πάλι με πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνο με τέσσερις αθλητές στις κατηγορίες RS:X Ανδρών / Γυναικών, Laser και Finn. Πέρα από τις συμμετοχές σε Ολυμπιάδες η Ομοσπονδία επέδειξε ενεργό συμμετοχή σε πάμπολλες διεθνείς διοργανώσεις, όπως Παγκόσμιους και Πανευρωπαϊκούς και άλλες.

Η Κυπριακή Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία απέκτησε στις 17.12.1989 το δικό της Ιστιοπλοϊκό Κέντρο Αγώνων, όπου και στεγάζει και τα γραφεία της. Το Ιστιοπλοϊκό Κέντρο φιλοξενεί προπονητικά camps, εθνικούς και διεθνείς αγώνες.

Διοίκηση

Η Ομοσπονδία διοικείται από Διοικητικό Συμβούλιο, το οποίο εκλέγεται και διορίζεται βάση του Καταστατικού της Ομοσπονδίας. Ο πρώτος Πρόεδρος της ΚΙΟ ήταν ο κ. Τοτός Θεοδοσίου και διετέλεσε από το 1979 ως το 2005 που ανακηρύχθηκε ως επίτιμος πρόεδρος της ΚΙΟ. Από το 2005 ως το 2009 Πρόεδρος διορίστηκε ο Δρ. Παναγιώτης Κοντίδης και από το 2010 προεδρεύει ο κ. Γιάννος Φωτίου.

Κλάσεις Σκαφών

Οι κλάσεις ιστιοπλοΐας που διατηρεί η ΚΙΟ σήμερα είναι RS:X Γυναικών / Ανδρών, Laser Standard, Laser Radial, Laser 4.7, Optimist, 470, Finn και Σκάφη Ανοικτής Θαλάσσης